Blog

Lider autoritar în deschiderea noului sezon

În weekend-ul care tocmai s-a încheiat, pe circuitul „Prejmer Raceway” a avut loc etapa inaugurală a sezonului competițional 2024 din Romanian Karting Masters, al șaptelea pentru populara competiție din motorsportul autohton. Pista situată în apropiere de Brașov, o gazdă tradițională pentru kartingul autohton, a prilejuit curse foarte disputate la toate cele cinci categorii. În cele două zile de concurs am avut parte de dueluri spectaculoase roată la roată, depășiri la limită, acroșaje, ieșiri în decor, abandonuri și, nu în ultimul rând, victorii pe muchii de cuțit. Trebuie să menționăm faptul că miza cea mai în acest an este participarea la finala mondială ROK, care va avea loc în luna octombrie pe traseul de la Lonato. De asemenea, la categoriile ce vor avea peste 20 de înscriși va exista un al doilea bilet de participare în finala mondială, iar participarea în Romanian Karting Masters 2024 reprezintă criteriu de admitere pentru „wildcard”-uri la presitigiosul eveniment din Italia.

Mai trebuie să precizăm că, pentru categoriile Micro și Mini ROK, în acest sezon, organizatorii vor pune la dispoziția tuturor piloților, în urma unor trageri la sorți, câte un set tehnic similar sigilat. Acesta este format din motor, carburator, filtru de aer și tobă, cu aceleași setări ale căror modificări nu sunt permise. De asemenea, ⁠anvelopele sunt preluate din „parc fermé”. În același timp, începând cu manșa a doua, primii opt piloți sunt inversați la ordinea de start, ceea ce înseamnă că cine câștigă manșa 1/2/3 va primi puncte pt locul 1, însă va pleca în manșele următoare 2/3/4 de pe poziția 8. La fel, pentru ceilalți piloți clasați pe locurile 2-7, 3-6 și 4-5. Piloții de la locul 9 în jos rămân pe aceeași poziție la start.

Haideți să vedem ce s-a întâmplat la fiecare categorie în prima etapă din ROK 2024.

Promo KM

Rezultate finale: În absența celui mai bun pilot la această categorie în 2023, Dragoș Ciuleanu, care a urcat la categoria următoare, Micro ROK, etapa de debut din 2024 i-a prilejuit lui Bogdan Niculae de la echipa GTK Racing să-și treacă în cont victoria finală la Prjmer. Acesta a cîștigat trei dintre cele patru manșe. Pe locurile următoare s-au clasat Polina Alexandrova (Borsch Racing), Radu-Florin Stîngă (Drinago Racing), Matvei Cotorobai (BRT) și Artem Ponochovni (Borsch Racing). La această categorie, toți participanții au karturi și motoare la fel, acestea fiind puse la dispoziția lor de către organizatori.

Clasament etapă:

  1. Bogdan Niculae (GTK Racing/OTK/Honda/Bridgestone)
  2. Polina Alexandrova (Borsch Racing/ OTK /Honda /Levanto)
  3. Radu-Florin Stîngă (Drinago Racing/ OTK /Honda /Levanto)

Micro ROK

Pole position: Hugo Hejnar (Formula K Ro/Kr / Vortex / Levanto)
Manșa 1: Dominic Maniga (BRT/Parolin / Vortex / Levanto)
Manșa 2: Hugo Hejnar (Formula K Ro/Kr / Vortex / Levanto)
Manșa 3: Adam Predescu (Formula K Ro/ Vortex / Levanto)
Manșa 4: David Darie (BRT/Alonso Kart / Vortex / Levanto)
Rezultate finale: Cele patru manșe disputate la această categorie au avut cîștigători diferiți, dovadă echilibrul care a existat pe grila de start. De altfel, învingătorul de etapă a fost decis în cea de-a patra și ultima manșă, care a fost câștigată de David Darie, cel care bifase în precedentele curse două locuri 2 și un loc 8. De altfel, acesta se anunță unul dintre protagoniștii acestui sezon, însă suntem siguri că replica lui Hugo Hejnar și a lui Adam Predescu nu va întârzia.

Clasament etapă:

  1. David Darie (BRT/Alonso Kart / Vortex / Levanto) 73 p
  2. Adam Predescu (Formula K Ro/ Vortex / Levanto) 72 p
  3. Hugo Hejnar (Formula K Ro/Kr / Vortex / Levanto) 69 p

Junior ROK

Pole position: Sonia Crivoiruc (Real Racing/Tony Kart / Vortex / Levanto)
Manșa 1: Sonia Crivoiruc (Real Racing/Tony Kart / Vortex / Levanto)
Manșa 2: Alexandru Nechifor (JMS Performance/DR/Vortex/Levanto)
Manșa 3: Daniil Stoianenco (Time Performance Team/KR/Vortex/Levanto)
Manșa 4: Ruxandra Cozma (Real Racing//Tony Kart / Vortex / Levanto)
Rezultate finale: Aflată la cel de-al doilea său sezon la această clasă, Sonia Crivoiruc a tranșat în favoarea sa întrecerea la „general” grație celor două victorii de manșă și a încă două prezențe pe podiumul etapei brașovene. Pe locurile următoare s-au clasat Ruxandra Cozma, care a câștigat ultima manșă după ce Sonia a fost penalizată de comisarii de cursă, și Alexandru Nechifor. Subcategoria „Junior Lady ROK” a fost câștigată tot de sportiva de la Real Racing, care s-a impus în detrimentul Ruxandrei Cozma.

Clasament etapă:

  1. Sonia Crivoiruc (Real Racing/Tony Kart / Vortex / Levanto) 77 p
  2. Ruxandra Cozma (Real Racing//Tony Kart / Vortex / Levanto) 69 p
  3. Alexandru Nechifor (JMS Performance/DR/Vortex/Levanto) 66 p

Clasament „Junior Lady ROK”:

  1. Sonia Crivoiruc (Real Racing/Tony Kart / Vortex / Levanto) 77 p
  2. Ruxandra Cozma (Real Racing//Tony Kart / Vortex / Levanto) 69 p
  3.  

Mini ROK

Pole position: Darren Betea (BRT/ Topkart / Vortex / Levanto)
Manșa 1: Darren Betea (BRT/ Topkart / Vortex / Levanto)
Manșa 2: Victor Gorun (Real Racing/Tony Kart/Vortex/Levanto)
Manșa 3: Platon Kovtunenko (Borsch Racing/Energy Corse / Vortex / Levanto)
Manșa 4: Robert Pulbere (Gulstar Racing/KR/Vortex/Levanto)
Rezultate finale: Aglomerație mare pe grila de start la categoria Mini ROK, acolo unde am avut cea mai numeroasă participare cu nu mai puțin de 29 de piloți, una dintre cele mai numeroase participări din toate cele șapte sezoane de Romanian Karting Masters. Așa cum s-a întâmplat și la alte clase, și aici am avut patru câștigători diferiți în manșele disputate sâmbătă și duminică. Cu toate acestea, nici unul dintre ei nu s-a putut bucura la final pentru că victoria de etapă i-a revenit lui Marc Moia de la JMS Performance. În clasamentul final, acesta a fost urmat de Darren Betea și de Victor Gorun. În competiția rezervată piloților „Under 10”, câștig de cauză a avut Victor Gorun, iar la „Mini Lady ROK” s-a impus Carla Maria Roșu (Real Racing)

Clasament etapă:

  1. Marc Moia (JMS Performance/DR/Vortex/Levanto) 72 p
  2. Darren Betea (BRT/ Topkart / Vortex / Levanto) 66 p
  3. Victor Gorun (Real Racing/Tony Kart/Vortex/Levanto) 65 p

Clasament „Mini Lady ROK”:

  1. Carla Maria Roșu (Real Racing/Tony Kart / Vortex / Levanto 15 p
  2. Antonia Vidican (Vidi Sport Top /Parolin/Vortex/Levanto) 6 p

KZ2

Pole position: Milan Degeratu (JMS Performance/DR/Modena/Levanto)
Manșa 1: Milan Degeratu (JMS Performance/DR/Modena/Levanto)
Manșa 2: Milan Degeratu (JMS Performance/DR/Modena/Levanto)
Manșa 3: Milan Degeratu (JMS Performance/DR/Modena/Levanto)
Manșa 4: Milan Degeratu (JMS Performance/DR/Modena/Levanto)
Rezultate finale: Etapa de debut a sezonului 2024 la această categorie a fost la discreția lui Milan Degeratu. Acesta a câștigat toate cele patru manșe ale weekend-ului, acumulând maximum de puncte, și se anunță drept mare favorit la titlu în 2024. Singurul pilot care a reușit cât de cât să țină pasul cu sportivul de la JMS Performance a fost Andrei Constantin, care a încheiat de trei ori pe poziția a doua. Podiumul de etapă a fost completat de Andrew Denis Boriceanu, care a urcat la rândul său în două rânduri pe poziia a treia, acumulând și el puncte importante, cu care l-a devansat la final pe Ștefan Eugen Brotac (Gulstar Racing).

Clasament etapă:

  1. Milan Degeratu (JMS Performance/DR/Modena/Levanto) 100 p
  2. Andrei Constantin (Superkart Racing Team/Birel/TM/Levanto) 60 p
  3. Andrew Denis Boriceanu (Drinago Racing/Tony Kart/TM/Levanto) 55 p

Clasament KZ+35:

  1. George Guli (Superkart Racing Team/Birel/TM/Levanto) 49 p
  2. Erwin Moetz (Formula K Ro/Formula K/TM/Levanto) 29 p
  3. Christian Muller (Prejmer Circuit/CRG/TM/Levanto) 23 p

Rezultatele complete și alte informații utile sunt disponibile pe site-ul oficial al competiției. Vizitați și paginile de facebook și Instagram ale seriilor Karting Masters.