Blog

Vant. Ploaie. Senin. Nocturna.

Etapa a 4a, ultima, a Endurance Karting Masters in 2022, se anunta foarte incinsa, mai ales ca titlurile de campion erau in joc la ambele categorii. Fiind a doua etapa in nocturna, multi dintre participanti stiau la ce sa se astepte, doar ca vremea a schimbat un pic planurile. Antrenamentele s-au desfasurat pe un vant foarte puternic care exact la startul in cursa a fost inlocuit de o ploaie marunta si rece. Asadar, ajustare de tactica in ceea ce priveste schimburile de piloti avand in vedere ca in astfel de conditii meteo un tur de pista nu se mai parcurgea in circa 1:13 – 1:15 minute, ci in jur de 2:10 – 2:30 sau chiar si mai mult.

Ploaia a durat circa 1 ora, timp in care toti ne intrebam daca asa va decurge intreaga cursa, dar apoi a rasarit o luna plina, mare si galbena, care a luminat tot cerul si asta a fost semnul pentru participanti ca “a iesit soarele”. Odata cu luna plina, scena s-a umplut si de sustinatorii care au revenit si s-au urcat pe podina si au inceput sa isi coordoneze si incurajeze pilotii. Atmosfera a revenit la normal, nu si pentru pilotii din karturi care isi continuau “baletul” pe asfaltul inca ud. Bineinteles, pilotii au fost “ajutati” se anvelopele de tip “slick” care echipeaza karturile.

Uscarea treptata a asfaltului a adus din nou o schimbare de strategie a echipelor - in cele 3 minute obligatorii pentru efectuarea unui schimb de pilot, un kart aflat pe pista parcurgea circa 2 ture si putin, fata de 1 tur si putin cat s-ar fi pierdut la un schimb efectuat pe ploaie. Au reinceput calculele.

La categoria Supercup, echipa cu nr. 27 (Red Motor Racing Team) a ratat startul, astfel ca au inceput cursa de pe ultima pozitie, dar acest lucru nu a facut decat sa o motiveze si mai mult pentru ca ea a fost prima care a trecut linia de sosire dupa cele 6 ore (229 tururi). A fost urmata de echipa nr. 20 (Racing Queen) la 1 tur si echipa cu nr. 8 (Banat Karting Team) la 4 tururi.

La categoria Clubsport, cea mai buna clasare in calificari a avut-o echipa nr. 19 (ABC Racing) urmata de nr. 21 (Jouleless Racing) si nr. 10 (West Competition Racing). Aceleasi trei echipe au fost si pe podiumul de la finalul cursei, doar ca in alta ordine: 21 (locul 1), 19 (locul 2), 10 (locul 3).

Pentru 2023, raman valabile urmatoarele referinte:

  • Cele mai multe tururi parcurse in 6 ore
    • 282 tururi – categoria Supercup (nr. 20 – Racing Queen, EKM1)
    • 263 tururi – categoria Clubsport (nr. 19 – ABC Racing, EKM1)
  • Cea mai rapida medie la iesirea in pista dupa schimbul pilotilor – 3:01:324 - (nr. 20 – Racing Queen, EKM4)

Si pentru ca acum stim campionii la cele 2 categorii, sa ii si anuntam. Incheiem prin a remarca o diferenta de doar 0,688 secunde la timpii de calificare intre echipele 27 si 20, cea care a facut in final diferenta intre locul 1 si 2 la Categoria Supercup (echipa 27 a avut un timp mediu de calificare cu 0,172 secunde mai bun decat echipa nr. 20). Aceasta diferenta nu arata doar foarte buna pregatire a celor 2 echipe, ci si faptul ca orice mic detaliu are un impact decisiv in rezultatul final.

Felicitari tuturor participantilor! 6 ore in kart nu este usor, dar este o placere!

Endurance Karting Masters 2022 – podiumul fiecarei categorii

CLUBSPORT

Locul 1: Jouleless Racing (21) 95 puncte – sesiune de antrenamente cu un kart de curse
Locul 2: ABC Racing (19) 85 puncte
Locul 3: West Competition Racing (10) 64 puncte

SUPERCUP

Locul 1: Red Motor Racing Team (27) 90 puncte* – sesiune de antrenamente cu un monopost Formula 4
Locul 2: Racing Queen (20) 90 puncte*
Locul 3: Banat Racing Team (8) 61 puncte

* Departajarea s-a facut conform regulamentului EKM, art. 7.5 (echipa 27 - 1:12:584 vs. echipa 20 – 1:12:756)

Rezultatele complete și alte informații utile sunt disponibile pe site-ul oficial al competiției. Vizitați și paginile de facebook și Instagram ale seriilor Karting Masters.