Blog

Viișoreanu și Ion, primii campioni ai sezonului al 5-lea al RKM

Penultima etapă a sezonului 2022 a reprezentat cea de-a doua vizită pe circuitul de la Prejmer, unde 60 de piloți și-au dat întâlnire pe o vreme călduroasă. Pentru unii dintre favoriți, această reuniune reprezenta ocazia primei ”mingi de meci” în disputa pentru titlurile de campioni.

Ce s-a întâmplat la Prejmer, categorie cu categorie?

Promo KM

Pole position: Kirill Selekhman (Borsch Racing/BIREL / COMER / Bridgestone)
Manșa 1: Teodor Vasâlcă (BRT/- / COMER / Bridgestone)
Manșa 2: Teodor Vasâlcă (BRT/- / COMER / Bridgestone)
Manșa 3: Darius Constantin Ispas (CS First Kart/TOP KART / COMER / Bridgestone)
Rezultate finale: Teodor Vasâlcă (BRT) și Darius Constantin Ispas (CS First Kart) și-au împărțit victoriile la Prejmer, chiar dacă singurul care coborâse sub 1:29 în antrenamentele calificative fusese Kirill Selekhman (Borsch Racing). Vasâlcă l-a învins pe ucrainean în manșa finală de sâmbătă, apoi duminică a reușit să-l devanseze pe Ispas în penultimul viraj al ultimului tur pentru un nou succes. Cel de-al treilea sprint i-a revenit apoi lui Ispas, care l-a privat astfel pe Vasâlcă de o triplă. Primii patru piloți au avut ritm comparabil, fapt ilustrat de ecarturile foarte mici. Spre exemplu, cea de-a doua manșă finală i-a avut pe cei trei ocupanți ai podiumului cuprinși într-un interval de doar 634 de miimi de secundă după șase kilometri parcurși!

Micro ROK

Pole position: Akim Skuba (Borsch Racing/ENERGY CORSE / VORTEX / Levanto)
Manșa 1: Darren Betea (BRT/TOP KART / VORTEX / Levanto)
Manșa 2: Illya Haza (Borsch Racing/ENERGY CORSE / VORTEX / Levanto)
Manșa 3: Illya Haza (Borsch Racing/ENERGY CORSE / VORTEX / Levanto)
Rezultate finale: Illya Haza (Borsch Racing) a venit în campionat începând cu etapa a treia, unde a câștigat toate cele trei manșe. Apoi, a continuat într-o formă bună și la Târgu Secuiesc, iar venirea la Prejmer l-a readus nu doar în cercul învingătorilor, ci și în grupul celor ce aspiră la titlul categoriei. Cu două victorii și un loc secund în acest weekend, Haza urcă până pe poziția a treia în clasamentul general, deficitul său față de liderul Darren Betea (BRT) fiind acum de doar 27 de puncte, surmontabil în luna septembrie la București. Betea s-a impus în prima manșă a acestei etape, reușind să revină în fruntea ierarhiei după două weekenduri nefaste. De această dată recolta de puncte a fost modestă pentru adversarul direct, Antonia Vidican (Vidi Top Sport) reușind să strângă doar 13 puncte la Prejmer. Printre cei mai rapizi piloți ai etapei s-a aflat și Makar Palshyn (Borsch Racing), o penalizare privându-l pe acesta de o manșă câștigată. Din punct de vedere matematic, în finala de peste două luni au șanse la titlu cinci piloți: Betea, Vidican (-6), Haza (-27), Palshyn (-58) și Victor Gorun (-68).

 1. Illya Haza (Borsch Racing/ENERGY CORSE / VORTEX / Levanto) 70p
 2. Darren Betea (BRT/TOP KART / VORTEX / Levanto) 58p
 3. Victor Gorun (Prejmer Circuit/TONY KART / VORTEX / Levanto) 42p

Mini ROK

Pole position: Bogdan Cosma-Cristofor (Gulstar Racing/KR / VORTEX / Levanto)
Manșa 1: Bogdan Cosma-Cristofor (Gulstar Racing/KR / VORTEX / Levanto)
Manșa 2: Bogdan Cosma-Cristofor (Gulstar Racing/KR / VORTEX / Levanto)
Manșa 3: Bogdan Cosma-Cristofor (Gulstar Racing/KR / VORTEX / Levanto)
Rezultate finale: Bogdan Cosma-Cristofor (Gulstar Racing) a revenit după două etape și a reluat seria victoriilor, ajungând la 9 manșe câștigate în 2022. Totodată, alternanța adversarilor pe podiumuri l-a ajutat pe acesta să revină pe prima poziție a clasamentului general, cu un avans de 14 puncte în raport cu David Nicolaie (Real Racing). Yehor Keydun (Borsch Racing) a încheiat al treilea această etapă, fiind al doilea la sosire în două manșe, însă pilotul din Ucraina nu mai poate spera la titlu. Șansele lui Patrick Săliștean (abandon în manșa a treia) și Cristian Velciu (prins într-un incident la startul manșei a doua) au scăzut simțitor, în timp ce Sonia Crivoiruc (Prejmer Circuit) a devenit campioana Mini ROK Ladies în acest sezon și păstrează poziția a cincea în ierarhia RKM, la finele unei duminici extrem de tensionate, în care a revenit în cursă după un moment involuntar de acrobație.

 1. Bogdan Cosma-Cristofor (Gulstar Racing/KR / VORTEX / Levanto) 75p
 2. David Nicolaie (Real Racing/TONY KART / VORTEX / Levanto) 49p
 3. Yehor Keydun (Borsch Racing/ENERGY CORSE / VORTEX / Levanto) 41p

Junior ROK

Pole position: Luca Paul Viișoreanu (Real Racing/TONY KART / VORTEX / Levanto)
Manșa 1: Luca Paul Viișoreanu (Real Racing/TONY KART / VORTEX / Levanto)
Manșa 2: Luca Paul Viișoreanu (Real Racing/TONY KART / VORTEX / Levanto)
Manșa 3: Luca Paul Viișoreanu (Real Racing/TONY KART / VORTEX / Levanto)
Rezultate finale: Luca Paul Viișoreanu (Real Racing) a avut o luptă aprigă cu David Cosma-Cristofor (Gulstar Racing), reușind să-și păstreze rata de 2 din 3 succese într-un weekend competițional, la fel cum se întâmplase în primele două etape ale sezonului. Adversarul direct i-a smuls un succes de manșă duminică, însă și în acea cursă Viișoreanu a fost cel ce a zâmbit larg, odată ce a îndeplinit baremul matematic necesar certificării titlului de campion. De fiecare dată, cea de-a treia treaptă a podiumului a fost ocupată de Lev Krutogolov (Borsch Racing). Pilotul din Ucraina a ajuns astfel la doar un punct de Ana Clara Atudosiei în clasamentul general, căutând să o surclaseze pe componenta Karting Team Moldova în finala de la București.

 1. Luca Paul Viișoreanu (Real Racing/TONY KART / VORTEX / Levanto) 70p
 2. David Cosma-Cristofor (Gulstar Racing/TONY KART / VORTEX / Levanto) 65p
 3. Lev Krutogolov (Borsch Racing/TONY KART / VORTEX / Levanto) 48p

KZ

Pole position: Costin Tudor Ion (Real Racing/TONY KART / VORTEX / Levanto)
Manșa 1: Costin Tudor Ion (Real Racing/TONY KART / VORTEX / Levanto)
Manșa 2: Costin Tudor Ion (Real Racing/TONY KART / VORTEX / Levanto)
Manșa 3: Costin Tudor Ion (Real Racing/TONY KART / VORTEX / Levanto)
Rezultate finale: Misiunea lui Costin Tudor Ion (Real Racing) de a-și asigura din punct de vedere matematic titlul categoriei a fost facilitată de prezența lui Darius Babaioana (Transkart Racing Club), care avea ritmul necesar pentru a-i lua puncte lui Andrew Denis Boriceanu (Drinago Racing), adversarul direct al liderului. Babaioana a reușit o frumoasă recuperare în manșa secundă, în care a plecat ultimul din grupul de 12 și a încheiat pe 2. Totuși, nimeni nu l-a amenințat pe Ion, al doilea pilot ce a încheiat etapa cu maximum de puncte. Cu 10 victorii de manșă din 12 posibile, campionatul a fost deja acontat de pilotul Real Racing, în timp ce Boriceanu a pus distanță față de Gianluigi Franceschini (Superkart Racing Team) și George Guli (Superkart Racing Team), cei doi combatanți din fruntea subcategoriei Gold (35+).

 1. Costin Tudor Ion (Real Racing/TONY KART / VORTEX / Levanto) 75p
 2. Andrew Denis Boriceanu (Drinago Racing/CRG / TM / Levanto) 52p
 3. Darius Lucian Babaioana (Transkart Racing Club/KR2 / TM / Levanto) 40p

Rezultatele complete și alte informații utile sunt disponibile pe site-ul oficial al competiției. Vizitați și paginile de facebook și Instagram ale seriilor Karting Masters.