Blog

Ploaia, decisivă și la Târgu Secuiesc

După București, Prejmer și Bacău, în weekend-ul care tocmai s-a încheiat a fost rândul circuitului „Skat Kart” din Târgu Secuiesc să găzduiasă etapa RKM4 și să închidă cercul celor 4 concursuri pe 4 circuite diferite. Această etapă nu numai că a avut cea mai numeroasă prezență la start, dar a avut și o premiera în concursul mecanicilor.

Așa cum ne-am obișnuit, am avut parte de curse extrem de disputate la toate cele cinci categorii la care s-a concurat (de fapt 7 categorii dacă le includem și pe cele ale mecanicilor). Și asta, mai ales în cea de-a doua zi de concurs, atunci când s-a alergat pe ploaie și vânt, condiții de concurs extrem de dificile, cărora acești copii le-au făcut față cu brio. Printre remarcații etapei covăsnene s-au numărat Luca Paul Viișoreanu (Real Racing) și Nikita Potetiuiev (Borsch Racing), care au obținut punctaj maxim la categoriile la care au concurat. La capitolul surprize l-am nominaliza pe Darius Lucian Babaioana (Transkart Racing Club) care, deși aflat la prima prezență la RKM, a bifat o victorie și două clasări pe poziția secundă.

Ce s-a întâmplat la Tg. Secuiesc, categorie cu categorie?

JUNIOR ROK: Viișoreanu, a doua „triplă” a sezonului

Pole position: Luca Paul Viișoreanu (Real Racing/TONY KART / VORTEX / Levanto)
Manșa 1: Luca Paul Viișoreanu (Real Racing/TONY KART / VORTEX / Levanto)
Manșa 2: Luca Paul Viișoreanu (Real Racing/TONY KART / VORTEX / Levanto)
Manșa 3: Luca Paul Viișoreanu (Real Racing/TONY KART / VORTEX / Levanto)
Rezultate finale: Și aici Luca Paul Viișoreanu s-a evidențiat. Talentatul pilot de la Real Racing a câștigat toate cele trei manșe de concurs, la fel cum se întâmplase și la Prejmer la începutul lunii mai. Pilotul de la Real Racing a avut și de această dată în Lev Krutogolov (Borsch Racing) un adversar extrem de tenace și de incomod, însă Viișoreanu nu a mai lăsat să se repete istoria din manșa finală de la Bacău și și-a trecut în cont a doua „triplă” a sezonului. El și-a consolidat poziția de lider la „general”, având acum 215 puncte, cu 102 puncte mai mult decât pilotul de pe poziția a doua, David Cosma-Cristofor (Gulstar Racing). 

 1. Luca Paul Viișoreanu (Real Racing/TONY KART / VORTEX / Levanto) 75 p
 2. Lev Krutogolov (Borsch Racing/TONY KART / VORTEX / Levanto) 60 p
 3. Alexandru Rad (CSSK/ PAROLIN / VORTEX / Levanto) 45 p

PROMO KM: Potetiuiev a luat potul cel mare

Pole position: Nikita Potetiuiev (Borsch Racing/BIREL / COMER / Bridgestone)
Manșa 1: Nikita Potetiuiev (Borsch Racing/BIREL / COMER / Bridgestone)
Manșa 2: Nikita Potetiuiev (Borsch Racing/BIREL / COMER / Bridgestone)
Manșa 3: Nikita Potetiuiev (Borsch Racing/BIREL / COMER / Bridgestone)
Rezultate finale: La clasa Promo KM piloții au oferit un adevărat spectacol pe circuitul din Tg. Secuiesc. Remarcatul rundei a fost Nikita Potetiuiev, care și-a luat revanșa după locul 3 de la Bacău și s-a impus pe „Skat Kart” în toate manșele de concurs. Nu putem trece mai departe fără a remarca evoluția foarte bună a lui David Darie, care și-a trecut în palmares două podiumuri și un loc 4, care l-au propulsat pe poziția secundă în clasamentul final al etapei. Podiumul a fost completat de Teodor Văsâlcă, cel care nu a mai repetat evoluțiile bune de la Bacău și a trebuit să se mulțumească la Tg Secuiesc cu locul al treilea, la doar cinci „lungimi” în spatele lui Darie.

 1. Nikita Potetiuiev (Borsch Racing/BIREL / COMER / Bridgestone) 75 p
 2. David Darie (CS Sined Motors Sport Rădăuți/ - / COMER / Bridgestone) 49 p
 3. Teodor Văsâlcă (BRT/ - / COMER / Bridgestone) 44 p

MICRO ROK: Record de participare în 2022

Pole position: Makar Palshyn (Borsch Racing/ ENERGY CORSE / VORTEX / Levanto)
Manșa 1: Makar Palshyn (Borsch Racing/ ENERGY CORSE / VORTEX / Levanto)
Manșa 2: Makar Palshyn (Borsch Racing/ ENERGY CORSE / VORTEX / Levanto)
Manșa 3: Victor Gorun (Prejmer Circuit / TONY KART / VORTEX / Levanto)
Rezultate finale: Cu 20 de concurenți pe grilă, categoria Micro ROK a consemnat cea mai numeroasă participare din acest sezon. Etapa covăsneană a fost marcată de evoluția aproape fără greșeală a pilotului echipei Borsch Racing. Este vorba despre Makar Palshyn, care a câștigat primele două manșe de concurs și s-a aflat foarte aproape să o câștige și pe cea de-a treia. Cel care nu a fost de acord a fost Victor Gorun, care s-a adaptat mai bine la condițiile dificile de concurs și, deși plecat al cincilea în cursă, a reulșit să treacă primul linia de sosire. Cu toate acestea, Palshyn a încheiat victorios etapa, după locul 3 obținut la Bacău. Pe locul al doilea s-a situat Antonia Vidican, care in finale a reușit să bifeze un loc 2 și un loc 3. Podiumul a fost completat de Illya Haza, cel care în urmă cu trei săptămâni castiga toate manșele.

 1. Makar Palshyn (Borsch Racing/ ENERGY CORSE / VORTEX / Levanto) 70 p
 2. Antonia Vidican (Vidi Top Sport / PAROLIN / VORTEX / Levanto) 49 p
 3. Iliya Haza (Borsch Racing/ ENERGY CORSE / VORTEX / Levanto) 46 p 

MINI ROK: Trei câștigători diferiți

Pole position: Cristian Velciu (Borsch Racing / ENERGY / VORTEX / Levanto)
Manșa 1: Cristian Velciu (Borsch Racing / ENERGY / VORTEX / Levanto)
Manșa 2: Alin Topuzaru (Gulstar Racing / KR / VORTEX / Levanto)
Manșa 3: Yehor Keydun (Borsch Racing/ ENERGY CORSE / VORTEX / Levanto)
Rezultate finale: După absența de la Bacău, atunci când a concurat într-o cursă în Italia, Cristian Velciu a revenit în forță în RKM și a câștigat prima manșă de concurs cu plecare din pole-position în fața lui Yehor Keydun. Această victorie a fost urmată de un loc 3 în manșa secundă pentru pilotul de la Gulstar Racing. Keydun avea să-și ia revanșa în manșa a treia și, pentru numai două puncte, a cîștigat etapa în fața lui Velciu. Inaintea manșei secunde, cu cateva minute inaintea startului, mecanicii au avut un moment de cumpana privind alegerea cauciucurilor, fiind anuntata cursa pe ploaie (wet race). Cei mai multi au ales slickuri, iar cativa au mers la siguranta. Alin Topuzaru, colegul de echipă al lui Velciu, ajutat de cauciucurile de ploaie, a pilotat perfect pe o ploaie torențială inceputa la cateva minute dupa start și s-a impus cu un avans de aproape 20 de secunde. Podiumul de la Tg. Secuiesc a fost completat de Alexandru Valentin Hendrich, care a încheiat două manșe pe poziția a doua. La „general”, lider se menține David Nicolaie (Prejmer Circuit), însă avansul său față de Velciu a scăzut acum la doar 3 puncte (162 față de 159). În ierarhia „ladies” continuă să conducă Sonia Crivoiruc (Prejmer Circuit) cu 145 de puncte, urmată la mare distanță de colegele sale Ruxandra Cozma (89,5) și Carla Maria Roșu (78,5).

 1. Yehor Keydun (Borsch Racing/ ENERGY CORSE / VORTEX / Levanto) 56 p
 2. Cristian Velciu (Borsch Racing / ENERGY / VORTEX / Levanto) 54 p
 3. Alexandru Valentin Hendrich (Autosally / OK1 / VORTEX / Levanto) 47 p

KZ 2: Același Costin Tudor Ion

Pole position: Mark Negrutsa (Mark Negrutsa CPB Sport / Sodikart / TM / Levanto)
Manșa 1: Costin Tudor Ion (Real Racing/ TONY KART / VORTEX / Levanto)
Manșa 2: Costin Tudor Ion (Real Racing/ TONY KART / VORTEX / Levanto)
Manșa 3: Darius Lucian Babaioana (Transkart Racing Club / A / A / Levanto)
Rezultate finale: Categoria KZ2 a prilejuit la Tg. Secuiesc cele mai încinse și dramatice întreceri la care am asistat până acum în acest sezon. Pornit ca mare favorit după cele opt victorii în nouă manșe disputate în 2022, Costin Ion nu a mai avut o sarcină ușoară de această dată. Principalul său adversar a fost Darius Lucian Babaioana, care i-a pus mari probleme liderului clasamentului general. Ba chiar acesta, l-a învins de două ori pe circuit pe pilotul de la Real Racing, însă în manșa secundă a „furat” startul și a fost penalizat cu 10 secunde, fiind retrogradat la finalul cursei pe poziția a doua. Babaioana și-a luat revanșa în manșa cu numărul 3 pe care a câștigat-o după ce l-a depășit pe Ion în chiar primul viraj. Etapa a fost câștigată așadar de Costin în fața lui Darius pentru un singur punct. Pe treapta a treia a podiumului a urcat Andrew Denis Boriceanu. La „general” lider detașat este Ion cu 266 puncte, care este urmat acum de Boriceanu (184). La categoria „KZ +35” s-a impus George Guli (Superkart Racing Team), care i-a devansat pe coechipierul său Gianluigi Franceschini și pe Jakub Hejnar (Formula K Ro), desi in antrenamentele de vineri Guli a avut un accident in urma caruia sasiul sau a fost destul de sifonat. Neavând un șasiu de rezervă, echipa de mecanici a reușit totuși să remedieze problemele în timp util.

 1. Costin Tudor Ion (Real Racing/ TONY KART / VORTEX / Levanto) 66 p
 2. Darius Lucian Babaioana (Transkart Racing Club / A / A / Levanto) 65 p
 3. Andrew Denis Boriceanu (Drinago Racing / CRG / TM / Levanto) 49 p

Concurs Mecanici: Mecanicii s-au întrecut direct

La RKM4 am inaugurat o serie de concursuri la care să poată participa direct și mecanicii. Desfășurat la finele zilei de sâmbătă, concursul a avut 2 categorii – mici (micro + mini) și mari (junior + kz2) – la care s-au înscris echipe formate din mecanic și pilot. Mecanicii au trebuit să monteze o anvelopă spate pe jantă și janta să o prinda cu piulițe pe butuc, iar piloții alergau să le aducă cele necesare – anvelopa, janta, piulițele și cheia trebuiau aduse pe rând de la o distanță de 10 m față de kart. Am avut de toate: suporteri, galerii, serii premergătoare finalelor, finale și doi câștigători: Angelo Napolitano (împreună cu pilotul Radu Basescu-Pricop) – la clasa mică și Sebastiano Merci (împreună cu pilotul Gialuigi Franceshini) – la clasa mare, care au câștigat cele doua vouchere puse la dispoziție de magazinul racing.expert.

Ne bucurăm ca toată lumea s-a simțit minunat și cu siguranță la urmatorul concurs va fi la fel de frumos!

Etapa 5 a RKM se va desfășura la „Prejmer Raceway” între 23 – 24 iulie 2022. Rezultatele complete și alte informații utile sunt disponibile pe site-ul oficial al competiției. Vizitați și paginile de facebook și Instagram ale seriilor Karting Masters.