Blog

Două „triple” de senzație

Circuitul „Speed Park” din Bacău, unul dintre circuitele cu vechi ștate în kartingul autohton, a găzduit în weekend-ul care tocmai s-a încheiat cea de-a treia etapă a calendarului 2022 din Romanian Karting Masters. Etapa din Moldova a prilejuit curse extrem de disputate la toate cele cinci categorii. În cele două zile de concurs am avut de toate, de la dueluri roată la roată, până la depășiri imposibile, ieșiri în decor și abandonuri.

Printre piloții remarcați ai acestei etape cu numărul 3 din actualul sezon de Romanian Karting Masters s-au numărat Iliya Haza (Borsch Racing) și Costin Tudor Ion (Real Racing), autorii unor „triple” la categoriile în care au concurat. La capitolul surprize l-am aminti pe Darren Betea, liderul clasamentului Mini ROK înainte de Bacău, a cărui cea mai bună clasare a fost un loc 4.

Ce s-a întâmplat la Bacău, categorie cu categorie?

JUNIOR ROK: La un viraj de „triplă”

Pole position: Luca Paul Viișoreanu (Real Racing/TONY KART / VORTEX / Levanto)
Manșa 1: Luca Paul Viișoreanu (Real Racing/TONY KART / VORTEX / Levanto)
Manșa 2: Luca Paul Viișoreanu (Real Racing/TONY KART / VORTEX / Levanto)
Manșa 3: Lev Krutogolov (Borsch Racing/TONY KART / VORTEX / Levanto)
Rezultate finale: Pe grila de start la clasa Junior Rok am avut în acest week-end doar trei concurenți. Premiatul etapei a fost Luca Paul Viișoreanu, care a câștigat două dintre cele trei manșe de concurs, la fel cum se întâmplase și în urmă cu o lună, la Prejmer. Misiunea pilotului de la Real Racing nu a fost deloc ușoară, el având în Lev Krutogolov un adversar de temut. De altfel, acesta din urmă i-a „furat” victoria românului în manșa a treia de concurs în ultimele viraje. Principalii rivali ai lui Viișoreanu, David Cosma-Cristofor și David Drăgan, au absentat de la Bacău, ei concurând în Italia.

 1. Luca Paul Viișoreanu (Real Racing/TONY KART / VORTEX / Levanto) 35 p
 2. Lev Krutogolov (Borsch Racing/TONY KART / VORTEX / Levanto) 32,5 p
 3. Tudor Grigorescu (Prejmer Circuit/ TONY KART / VORTEX / Levanto) 24 p

PROMO KM: Două din trei din cauza unei probleme tehnice

Pole position: David Bakumenko (Borsch Racing/BIREL / COMER / Bridgestone)
Manșa 1: David Bakumenko (Borsch Racing/BIREL / COMER / Bridgestone)
Manșa 2: David Bakumenko (Borsch Racing/BIREL / COMER / Bridgestone)
Manșa 3: David Bakumenko (Borsch Racing/BIREL / COMER / Bridgestone)
Rezultate finale: La clasa Promo KM, cei 10 piloți de pe grilă au oferit un adevărat spectacol pe circuitul din Bacău. Remarcatul etapei a fost David Bakumenko (Borsch Racing), care s-a impus în primele două manșe de concurs. Deși a plecat din pole-position în ultima manșă, el a ratat „tripla” în ultima manșă din cauza unei probleme tehnice, iar victoria i-a revenit lui Teodor Vasâlcă (BRT). În clasamentul general al rundei de la Bacău, însă, cele două victorii i-au fost suficiente lui Bakumenko pentru a urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, fiind urmat la doar 2 puncte de Vasâlcă și la 7 „lungimi” de un coleg de echipa, Nikita Potetiuiev (Borsch Racing).

 1. David Bakumenko (Borsch Racing/BIREL / COMER / Bridgestone) 56 p
 2. Teodor Vasâlcă (BRT/ - / COMER / Bridgestone) 54 p
 3. Nikita Potetiuiev (Borsch Racing/ BIREL / COMER / Bridgestone) 49 p

MICRO ROK: Victorii pe linie

Pole position: VIliya Haza (Borsch Racing/ ENERGY CORSE / VORTEX / Levanto)
Manșa 1: Iliya Haza (Borsch Racing/ ENERGY CORSE / VORTEX / Levanto)
Manșa 2: Iliya Haza (Borsch Racing/ ENERGY CORSE / VORTEX / Levanto)
Manșa 3: Iliya Haza (Borsch Racing/ ENERGY CORSE / VORTEX / Levanto)
Rezultate finale: Cu 15 concurenți pe grilă, categoria Micro ROK a fost marcată de evoluția fără nici o greșeală a unui alt pilot dela Borsch Racing, Iliya Haza, care a câștigat toate manșele de concurs de la Bacău. În două dintre acestea i-a devansat pe colegii săi Makar Palshyn și Krylyo Symeniuk, toți trei membri ai aceleiași echipe Borsch Racing. Antonia Vidican (Vidi Top Sport) a reușit în a treia manșă să termine pe poziția a treia. În schimb, Darren Betea (BRT), liderul clasamentului general al categoriei înainte de etapa de la Bacău, a avut emotii. După un loc 4 în manșa de sâmbătă, au venit un loc 15 și un loc 14 în cursele de duminică. În aceste condiții, Betea a pierdut șefia piloților la această categorie în favoarea Antoniei Vidican, care acum are un avans  de 6 puncte.

 1. Iliya Haza (Borsch Racing/ ENERGY CORSE / VORTEX / Levanto) 75 p
 2. Krylyo Symeniuk (Borsch Racing/ ENERGY CORSE / VORTEX / Levanto) 52 p
 3. Makar Palshyn (Borsch Racing/ ENERGY CORSE / VORTEX / Levanto) 50 p

MINI ROK: Și-au împărțit frățește victoriile 

Pole position: Yehor Keydun (Borsch Racing/ ENERGY CORSE / VORTEX / Levanto)
Manșa 1: Sonia Crivoiruc (Prejmer Circuit/ PAROLIN / VORTEX / Levanto)
Manșa 2: Patrick Săliștean (Autosally/ PAROLIN / VORTEX / Levanto)
Manșa 3: Yehor Keydun (Borsch Racing/ ENERGY CORSE / VORTEX / Levanto)
Rezultate finale: În absența piloților echipei Gulstar Racing, Bogdan Cosma-Cristofor și Cristi Velciu (care au concurat în Italia), la Bacău am asistat la dueluri extrem de animate, dovadă că fiecare manșă a avut un alt câștigător. În cursa de sâmbătă s-a impus Sonia Crivoiruc (Prejmer Circuit), urmată de Yehor Keydun (Borsch Racing) și de Patrick Săliștean (Autosally). În sesiunea de duminică, băieții și-au împărțit victoriile, iar la final Săliștean a fost declarat câștigător al etapei din Moldova, ceea ce l-a propulsat pe locul 3 la „general”. Primele două poziții sunt ocupate în continuare de Cosma-Cristofor și de David Nicolaie (Real Racing), care s-a apropiat la 9 puncte de lider.  Sonia Crivoiruc a cucerit trofeul Mini ROK Lady și se află acum pe locul al patrulea în clasamentul general, la 17 puncte în urma lui Săliștean.

 1. Patrick Săliștean (Autosally/ PAROLIN / VORTEX / Levanto) 61 p
 2. Sonia Crivoiruc (Prejmer Circuit/ PAROLIN / VORTEX / Levanto) 55 p
 3. Yehor Keydun (Borsch Racing/ ENERGY CORSE / VORTEX / Levanto) 53 p

KZ 2: Costin Tudor Ion, „en fanfare”!

Pole position: Costin Tudor Ion (Real Racing/ TONY KART / VORTEX / Levanto)
Manșa 1: Costin Tudor Ion (Real Racing/ TONY KART / VORTEX / Levanto)
Manșa 2: Costin Tudor Ion (Real Racing/ TONY KART / VORTEX / Levanto)
Manșa 3: Costin Tudor Ion (Real Racing/ TONY KART / VORTEX / Levanto)
Rezultate finale: În sfârșit, categoria KZ2 a fost dominată din nou de o manieră foarte clară de Costin Tudor Ion, care pare să nu aibă rival în acest an. Pilotul de la Real Racing a repetat isprava de la Prejmer, reușind să câștige din nou toate cele trei manșe, de fiecare dată la ecarturi de peste 11-12 secunde. În primele două manșe am avut o configurație identică a podiumului, cu Ion pe prima poziție, urmat de piloții de la echipa Superkart Racing Team, Gianluigi Franceschini și George Guli. Ocupantul locul 3 la „general”, Andrew Denis Boriceanu (Drinago Racing), a izbutit la Bacău un loc 3 în manșa a treia. Franceschini s-a impus la categoria KZ +35 în fața lui George Guli și a lui Philipp Koehler (JMS Performance).

 1. Costin Tudor Ion (Real Racing/ TONY KART / VORTEX / Levanto) 75 p
 2. Gianluigi Franceschini (Superkart Racing Team/KUBICA / TM / Levanto) 53 p
 3. George Guli (Superkart Racing Team/BIRELART / TM RACING / Levanto) 52 p

Rezultatele complete și alte informații utile sunt disponibile pe site-ul oficial al competiției. Vizitați și paginile de facebook și Instagram ale seriilor Karting Masters.