Blog

Ploaia, garant al surprizelor în deschiderea sezonului RKM

Două surprize de proporții din partea liderilor evadați la categoriile Micro ROK și KZ, dar și un episod din ”Drive to Survive” la Junior ROK au fost consecința ploii venite în ziua decisivă de la AMC Kart

Cel de-al patrulea sezon al Romanian Karting Masters a debutat cu etapa de la București, prima dintre cele cinci programate în 2022. Competitorii au fost întâmpinați de un nou club organizator (HD Motorsport) și de noi parteneri, fiind salutată organizarea eficientă a calendarului național intern pentru ca tinerii kartiști să poată acumula cât mai multă experiență într-un an.

Nou-venitul Darius-Constantin Ispas (CS First Kart) s-a impus în toate cele trei manșe Promo KM. Kartul de culoare roșie, ce face trimitere către Scuderia Ferrari, a fost de neînvins într-un weekend în care victoria lui Charles Leclerc din Formula 1 îi poate servi drept inspirație lui Ispas. În urma acestuia s-au clasat George Vladimir Popa (CS First Kart) și Hugo Hejnar (Formula K RO), plutonul acestei clase numărând 7 piloți, dintre care 3 se aflau la primul weekend competițional din carieră.

13 concurenți și-au dat întâlnire pe circuit la categoria Micro ROK, unde premiera istorică a unei etape câștigate de o prezență feminină a depins în mare măsură de prestațiile Antoniei Vidican (Vidi Top Sport), însă a contat și o doză de șansă. Darren Betea (BRT) și Antonia se aflau la egalitate de puncte după primele două manșe ale weekendului, în care au monopolizat primele două locuri. În cea de-a treia cursă, disputată pe ploaie, Betea avea un avans însemnat, dar a comis o eroare surprinzătoare, cedându-i astfel șefia lui Vladimir Cozma (Prejmer Circuit). Pe podiumurile manșelor s-au mai regăsit și absolvenții categoriei Promo KM, Valeriu-Gabriel Sescu-Ursu (Drinago Racing) și Robert Pulbere (Formula K RO).

Mini ROK a reunit 16 piloți, însă Bogdan Cosma-Cristofor (Gulstar Racing) nu a fost amenințat în cele trei manșe, fiind singurul pilot ce încheie weekendul cu maximum de puncte. David Nicolaie (Prejmer Circuit) l-a însoțit pe podium de fiecare dată, iar Cristian Velciu (Gulstar Racing) și Eric Balan (Formula K RO) au semnat clasări de manșă în Top 3. Cu o clasare pe poziția a cincea în etapa de la București, Sonia Crivoiruc (Prejmer Circuit) a câștigat trofeul Mini ROK Ladies.

Categoria Junior ROK a stat sub semnul disputei dintre David Cosma-Cristofor (Gulstar Racing), care și-a adjudecat prima manșă, și Luca Paul Viișoreanu (Prejmer Circuit), autor al unei revanșe în manșa a doua. Ulterior, Viișoreanu și-a asigurat un avans de 5 puncte la finele etapei printr-o victorie atipică pe ploaie, fiind ”last man standing” la finele distanței programate, după ce toți ceilalți cinci adversari s-au retras înainte de vreme. David Ciureanu (Karting Team Moldova), Clara Atudosiei (Karting Team Moldova) și Tudor Grigorescu (Prejmer Circuit) au celebrat fiecare câte o clasare pe treapta a treia a podiumului unei manșe din această rundă. Alexandru Boltașu (Drinago Racing) a luat acest weekend ca pe un antrenament, de vreme ce nu a avut rival la Senior ROK.

Costin Tudor Ion (Prejmer Circuit) a dominat primele două manșe ale categoriei KZ, însă abandonul tehnic de pe primii metri ai ultimei curse i-a permis lui Gianluigi Franceschini (Superkart Racing Team) să egaleze scorul la borna de 50 de puncte. În acest context, etapa putea fi câștigată și de George Guli (Superkart Racing Team), dacă n-ar fi fost victima unui incident la startul manșei a doua, dar și de Andrew Denis Boriceanu (Drinago Racing), care conducea ultima cursă cu un avans de aproape un tur în momentul în care a comis o eroare capitală pe pista udă, scurtcircuitând traseul.

Următoarea etapă a Romanian Karting Masters va avea loc la Prejmer (29 aprilie - 1 mai).